новини

През месец декември 2013г. е завършено

полагане на 4 500 м2 настилка МОНАЙЛ®

в завод на НЕСТЛЕ ПУРИНА в Русия.

 

За Контакти

 

1592 София, БЪЛГАРИЯ

бул. "Амстердам" 4


Тел: (+ 359 2) 975 14 55

Факс: (+359 2) 975 14 56


technoco@engineer.bg


www. technoconsult-bg.com

 

 

 

АНТИСТАТИЧНИ НАСТИЛКИ


Освобождаването на статично електричество в помещения с електроника може да има негативни последици за един бизнес. Затова е добре на места, където има чувствителна електроника, да се използват антистатични настилки, чиято повърхност създава условия за освобождаване на статичното електричество към земята. Антистатичните подови настилки имат здрава повърхност и се предлагат в най-различни разцветки, а също и в разнообразни текстури.


Електростатичният разряд (ESD) представлява освобождаване на статично електричество при докосване на два предмета. Той се усеща, когато изваждаме дрехи от сушилнята или когато минаваме по килима и после се хващаме за металната дръжка на вратата. И докато в повечето случаи електростатичният разряд е безобиден, понякога може да се превърне в проблем, който струва скъпо.


Когато два различни материала се докоснат, се образува електростатичен заряд. В резултат на това единият материал се зарежда с положителен заряд, а другият – с отрицателен. Положително зареденият материал има електростатичен заряд и при докосване с точния материал, статичното електрическо се освобождава. А когато зарядът се освобождава върху електронни устройства, това може да доведе до повредата им. Понякога, въпреки че устройството е повредено, то продължава да функционира и в тези случаи говорим за скрит дефект, който съкращава живота на съответното устройството.


Предлаганите на пазара антистатични настилки са удачен вариант в случаите, когато не могат да се извършат подготвителни действия по полагане на настилката или когато не може да се прекъсне работният процес на дадено място. Полагането на тези настилки не отнема много време и на практика помещението може да се ползва веднага след това. Друго важно нещо е, че не е необходима специална подготовка или третиране на повърхността, стига подът да е сравнително равен.

Повечето антистатични настилки отговарят на строги хигиенни изисквания и изисквания за безопасност. Освен че помагат да се избегне негативният ефект от натрупване на статично електричество, те са с повърхност, която не позволява развитие на бактерии, мухъл и плесен, което ги прави подходящи за поддържане на хигиената.

Поради устойчивостта и качество на антистатичните настилки, честото им почистване с дезинфекциращи препарати няма да окаже влияние върху външния вид на пода, което прави този вид настилка изключително подходяща за различни сгради, например болнични заведения. Устойчивостта на петна и замърсяване са допълнителна предпоставка човек да инвестира в антистатични подове.

 


Източници:
http://whatis.techtarget.com/definition/electrostatic-discharge-ESD
http://www.surfacesolutionsusa.com/resources/antistatic-flooring/
http://www.ecotile.com.au/anti-static-esd-flooring.htm