• Начало » Полимерни настилки – характеристики и технология на

новини

През месец декември 2013г. е завършено

полагане на 4 500 м2 настилка МОНАЙЛ®

в завод на НЕСТЛЕ ПУРИНА в Русия.

 

За Контакти

 

1592 София, БЪЛГАРИЯ

бул. "Амстердам" 4


Тел: (+ 359 2) 975 14 55

Факс: (+359 2) 975 14 56


technoco@engineer.bg


www. technoconsult-bg.com

 

 

 

Полимерни настилки – характеристики и технология на полагане


Индустриалните полимерни настилки представляват смес от цимент, кварцов пясък, различни полимерни добавки и пигменти. Полученото съединение има уникални характеристики, като : здравина, хигиеничност, лесна поддръжка, устойчивост на химически вещества, устойчивост на влага, антистатични свойства и др. От гледна точка на устойчивост на износване и външни въздействия, полимерните настилки могат да се сравнят с гранит. Неспособността на полимерната настилка да абсорбира влагата, я прави устойчива на ниски температури: водата не може да проникне в порите и впоследствие при замръзване да нанесе щети на подовата настилка.

При полагане на полимерни настилки е много важна подготовката на основата. Ако не е налична подходяща основа, трябва да се изгради такава. Необходимо е да се положат хидроизолация, топлоизолация, както и други елементи в зависимост от конкретните нужди. Бетонът се полага в съответствие с технологичните стандарти, уплътнява се и се подравнява. Така създадената бетонна основа трябва да се остави най-малко за тридесет дни, за да изсъхне и да слегне.

Преди полагането на полимерната настилка, задължително трябва да се запечатат евентуални пукнатини, образувани по повърхността на основата, и да се почистят всички замърсявания. Проверете нивелацията на основата. Полимерните смеси се класифицират като саморазливни, така че и най-малката неравност ще доведе до преразпределение на масата в неравните подови участъци. Помещението, в което се полага настилката, трябва да е с постоянна температура, не по-ниска от 1
0 градуса. Всеки тип полимерна индустриална настилка има свои собствени изисквания за температура и влажност в сградата. Тези изисквания се спазват стриктно, защото всяко нарушение на параметрите на процеса може да доведе до некачествена настилка.

Полимерните индустриални настилки се изливат върху грундирана повърхност и се разстилат равномерно. Ако подовото пространство е изключително голямо, настилката се полага на отделни ивици. Полимерните настилки трябва да се оставят да полимеризерат за три четири дни при средна влажност на въздуха. Дебелината на полимерната индустриална настилка варира от 2 до 5 мм, но в повечето случаи е около 3 мм.